betulart-logo

A Farmtej Kft. egészséges életmód programjai, nagy hangsúlyt fektetnek a táplálkozás és a rendszeres mozgásból adódó harmónia megtalálására, ami szervezetünk egészséges működését célozza. 
Egészséges táplálkozás, ill. energia egyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása és /vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása cégünknél is, eredményesen befolyásolják többek között a  megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só- és energia bevitel csökkentését. A TÁMOP program részeleme az egészségnap  szervezése is. A projekt keretében élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzésre is lehetőséget biztosítunk márciusi egész napos nagy rendezvény keretében a dolgozók részére. 


Várjuk munkatársainkat szeretettel!

Az egészséges táplálkozás alapja a rendszeres optimális, napi ötszöri étkezés, amit legjobban egy szivárvány-modellel ábrázolhatunk. 
A szivárvány külső sávja a leghosszabb, ide azok a táplálékok kerülnek, amelyekből a legtöbbet ajánlatos fogyasztani az egészség megőrzése érdekében. Az első sávba tartoznak a gabonafélék és az ezekből készült élelmiszerek. Meg kell említeni, hogy a teljes kiörlésű gabonából készült termékek sokkal egészségesebbek, mert magas a rosttartalmuk. Az élelmirostok hatására rendszeressé válik az emésztés és a bélműködés, nem alakul ki székrekedés. Ahhoz, hogy az élelmirostok megfelelően hasznosulni tudjanak, az ételek mellé mindig fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, minimum 3dl-t.

forrás: www.hungarocenter.com

A szivárvány második sávja a zöldség- és főzelékféléké, gyümölcsöké. A gabonafélék és ez a csoport adja az egészséges táplálkozás alapját. Mind a két táplálékcsoport élelmiszereiből naponta többször is fogyasszunk. A zöldségek és gyümölcsök csoportja is bővelkedik élelmirostokban, amiből elsősorba a pektintartalmat kell kiemelni. A pektin a szervezetben keletkező vagy bekerülő mérgező, esetleg rákkeltő anyagokat felveszi vagyis méregtelenítő hatású. A zöldségek és gyümölcsök jól ismert B1-, B2-, C-vitamin, folsav és béta-karotin források. Ezen kívül tartalmaznak még 
koleszterin-felszívódást gátló anyagokat. Az egészséges táplálkozás mellett az elhízást megelőző és a fogyókúrás táplálkozásban is nélkülözhetetlenek. Naponta legalább háromszor fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt. 
A szivárvány következő sávjába kerülnek a tej- és tejtermékek. A tej gazdag tápanyagtartalmából első helyen a kálciumot kell megemlíteni. Tartalmazza a kálcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is, emellett jelentős A-, B12- és értékes fehérjeforrás. Válasszuk mindig az 1,5%-os vagy kisebb zsírtartamút. A sajtokat és a túrót, valamint a joghurtot is illesszük bele a napi táplálkozásunkba. A tej- és tejtermékek napi fogyasztása minimum fél liter legyen. 
Az utolsó sávba tartoznak a húsok-és húskészítmények, zsiradékok és olajok. A hús- húskészítmények értékes fehérjeforrások, valamint B1-, B2-, B6-, B12 vitamint és vasat is tartalmaznak. Az egészséges táplálkozásban jól beilleszthető a sovány csirke- illetve pulykahús. Különösen értékesek a tengeri halak (pl. lazac, tonhal). A bennük lévő úgynevezett omega-3 zsírsavak gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik a szervezet immunrendszerét. Az olajok közül kiemelkedő fontosságú az olivaolaj. Értékes zsírsavakat tartalmaz, melyek védelmet nyújtanak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. 
Az energiát adó tápanyagokon, vitaminokon és ásványi anyagokon kívül szüksége van a szervezetnek megfelelő mennyiségű folyadékra is. Naponta összesen másfél-két liter az a mennyiség, amelyet folyadékfogyasztással be kell vinnünk a szervezetünkbe. Ennek egy részét különböző levesek fogyasztásával is fedezhetjük. ásványvíz, gyümölcs-, és gyógynövényteák, házi limonádé, friss narancslé, 100%-os zöldség- és gyümölcslevek formájában.


Mivel az egészséges táplálkozás egyik domináns területét a tejtermékek alkotják, így „szív” – esen ajánljuk saját termékeinket is:

                                                                     Fogyasszon valódi magyar tejet!
                                                                    Igyon családja naponta Farmtej-et!