betulart-logo

A Farmtej tej szénhidráttartalma jótékony hatással van mind az emésztőrendszerünkre, mivel a laktóz tartalma miatt, nemcsak a bélflórára van jótékony hatással, hanem különösen jó energiaforrása aprobiotikus baktériumoknak, amelyek szintén ismertek emésztésünkre gyakorolt pozitív hatásaikról.
  
A tej fő szénhidrátja a laktóz, amely glükózból és galaktózból álló diszacharid. Koncentrációja a tejben 4,6–5,0%. Bár a tej az élelmiszerek közül nem tekinthető kiemelkedő szénhidrátforrásnak,tejcukortartalma fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban. 
A kalcium felszívódása a szervezetünkben például mintegy 7%-kal nő, ha a táplálék tejcukrot is tartalmaz. Ezt a hatást nem közvetlenül a laktóznak, hanem a belőle keletkező tejsavnak tulajdonítják, amely mikroorganizmusok tevékenysége következtében keletkezik az emésztőrendszerben.
Csecsemőknél és felnőtteknél is laktózra van szükség a megfelelő bélflóra kialakításához, illetve fenntartásához. A laktóz a vékonybélben galaktózra és glükózra bomlik, s ezek a cukrok a bélflóra tápanyagául is szolgálnak. A jelen levő tejsavbaktériumok savas körülményt teremtenek, amely hozzájárul ahhoz, hogy a tápcsatorna későbbi szakaszában, a vastagbélben a sokak által ismert Bifidobacterium bifidum elszaporodjon, és kifejtse jótékony hatását.

- A Farmtej hőkezelési eljárása is hozzájárul a jótékony hatás eléréséhez?

- IGEN.
.
A hőkezelés hatására a laktózból egy fruktózból és galaktózból álló diszacharid, a laktulóz alakul ki, amely a nyers tejben nem fordul elő. 
A laktulóz különösen jó energiaforrás és növekedési faktor az ún. probiotikus baktériumok számára, amilyen a Bifidobacterium bifidum és a Lactobacillus acidophilus. 

( felhasznált irodalom: tankonyvtar.hu; www.pointernet.pds.hu;)
 



        Fogyasszon valódi magyar tejet!
         Igyon családja naponta Farmtejet!