betulart-logo

A feldolgozásban részben kapacitáshiány, részben gazdasági döntés következtében a porítás és vajkészítés mellett a sajt-, illetve az UHT tej előállítás egyre nagyobb szerepet kapott. E két utóbbi termékkör az Unió belső piacán kereste és keresi az. értékesülési lehetőségét.
A kereslet kínálati viszony megváltozása miatt a felvásárlási árak mérséklődtek, s természetesen a feldolgozott termékek piacára is átgyűrűzött ez a folyamat, a vaj és a tejpor árak is folyamatosan és jelentős mértékben csökkennek. Az embargó hátrányos hatásait mérsékelni hivatott intézkedések (a vaj, a sovány tejpor és az orosz korlátozások által érintett sajtok magántárolásának támogatása, valamint az intervenciós időszak 2014. év végéig történő meghosszabbítása) csak részleges megoldást jelenthetnek.

Magyarországon szinte ugyanazon folyamatok zajlódtak le, mint Európában, a felvásárlás az év első tizenegy hónapjában 6,9%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért mennyiséget. A felvásárlási árak folyamatos és fokozatos csökkenése is bekövetkezett, de az éves átlagár még mindig 7 Ft/kg-mal magasabb az előző évi átlagánál. A hazai termelés jelentős hányada nyerstej-kivitel formájában talál vevőre, a spot árak mozgása a kiviteli árakra, a kiviteli árak a belföldi árszintre közvetlenebb hatást gyakorolnak. 
A hazai feldolgozók a többlet alapanyagból hazánkban hagyományosan nem tejport és vajat, hanem UHT tejet, valamint sajtot készítenek. Az értékesítés bővítésének azonban nemcsak a fizetőképes kereslet szab korlátot, hanem a pont e két termékcsoport (európai) piacán kiéleződő verseny is, hiszen a többlettej egy része az uniós belpiacon ezen két termékben jelenik meg. 2014. évben kivitelünket érdemben nem sikerült bővíteni, s ez azt is jelenti, hogy a több tejből készített több terméket a hazai piacon kellett elhelyezi. Eközben importunk ugyan több a tavalyinál, de még mindig lényegesen kisebb a két-három évvel ezelőtti rekordmennyiségnél. Az első félévben számottevően megugrottak a feldolgozók készletei is, ez az értékesítés növekedésével az év végére mérséklődött. Az értékesítés bővülése sajnálatosan az átadási árak esésével párosult.

(forrás:  Szakmai Szervezet és Terméktanács, 2014. IV. negyedév)