betulart-logo

Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. Így a legújabb kutatások szerint a joghurtfogyasztás csökkenti egyes betegségek (például a vastagbéldaganat) kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, és egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezen kívül erősíti az immunrendszerünket, és csökkenti a vér koleszterinszintjét. 
Remek desszertalap is lehet a joghurt! 
Az téli ünnepek közeledtével, a Farmtej Kft. is ajánlani kíván kedves Olvasóinak egy joghurtos finomságot.

Kedves Gyerekek! Könnyen és gyorsan elkészíthető, akár azok által is, akik az iskolatej program keretében már megismerték joghurt termékeinket!

Áfonyás joghurttorta


joghurttorta
  

 Hozzávalók:
•    A kekszes alaphoz:
•    15 dkg édes keksz
•    15 dkg kakaós édes keksz
•    15 dkg   sütőmargarin
•    A habos-joghurtos töltelékhez:
•    40 dkg natúr joghurt
•    10-15 dkg porcukor
•    2 csomag vaníliás cukor
•    25 dkg áfonya
•    citromlé
•    2 dl habtejszín
•    20 g zselatin

 

 

Elkészítés:
A kekszet aprítóval összeaprítjuk (vagy ledaráljuk). A margarint forráspontig hevítjük, majd a darált kekszre öntjük, és jól összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes masszát. Kézzel egyenletesen belelapogatjuk és lenyomkodjuk.
30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, és jól kikeverjük.
A 2-3 evőkanál joghurtot kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Simára keverjük, és kevergetve kihűtjük. Ezután a kikevert joghurtos masszához keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem, de ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a krém). Végül a joghurtos-zselatinos keverékhez apránként, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínt. Keverés közben hozzáadjuk az áfonyát is.
A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtos-habos tölteléket. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd 1-2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.


(Megjegyzés: A receptet és a fotót Kgizike készítette, http://www.mindmegette.hu )