betulart-logo

A tejnek kiemelkedő szerepe van táplálkozásunkban, hiszen rendkívül gazdag tápanyagokban, melyeket megfelelő összetételben és könnyen emészthető formában tartalmaz.Nélkülözhetetlen fehérjék, esszenciális aminosavak, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok forrása. Ezért naponta fogyasszunk fél liter tejet, vagy annak megfelelő tejterméket. 

 

Lehetőség szerint az alacsonyabb zsírtartalmúakat válasszuk. Tejből, megfelelő az 1,5% os, tejfölből a 12%, sajtokból az alacsonyabb zsírtartalmú sajtokat válasszuk.

A tehéntej átlagos zsírtartalma 3,8%, de ez az érték tág határok (2,5 és 8%) között változhat. Hazánkban a fogyasztási tejek leggyakrabban 2,8%-os zsírtartalmúak. Az EU-ban azonban három fajta tej kapható: az ún. teljes tej, ami legalább 3,5%-os, a félig fölözött tej, ami 1,5 és 1,8%-os közötti és a sovány tej, ami legfeljebb 0,5%-os zsírtartalmú.

A jövőben Magyarország is igazodni kíván az EU normákhoz.
A tej nagyon fontos, nem csupán a csontképzéshez nélkülözhetetlen kalcium tartalma szempontjából, hanem a D vitamin felszívódását segítő anyagai miatt is. Fogyasztásánál ügyelnünk kell arra, hogy se túl kevés, se túl sok ne legyen, mert mindkettő ártalmas lehet szervezetünkre nézve. Ha túl kevés, csontjaink nem lesznek elég erősek (erre kisgyermekkorban, illetve nőknél a változó korban fokozottan kell ügyelni), ha pedig túl sok, a csontok bizony nagymértékben elmeszesednek, ugyanis ez esetben túl sok kalcium rakódik rájuk. 

A tehéntej literenként átlagosan 7.3g ásványi anyagot tartalmaz. A magnézium kb. egyharmada, a kalcium és a foszfor 20%-a a kazeinhez kötődik. A szervezet a kalciumot ebben a fehérjéhez kötött formában tudja a legkönnyebben hasznosítani, ezért a tej kitűnő kalciumforrásnak tekinthető. ( forrás: www.wellnesscentrum.hu)

 

Fogyasszon valódi magyar tejet!

Igyon családja naponta Farmtejet!