betulart-logo

A tej átlagosan literenként 7,3 g ásványi anyagot tartalmaz. A kalcium és foszfor 20 százaléka kalcium-kazeinát komplex formában a kazeinhez kötődik, ezért e két elem fontos a komplex stabilitása szempontjából. 

Továbbá azáltal, hogy a kalcium a tejben fehérjéhez kötött, a szervezet számára könnyen hasznosítható. Értékes tulajdonsága még a tejnek a nátriumhoz képest háromszoros mennyiségű kálium, aminek vérnyomáscsökkentő hatása van.

A magnéziumnak kb. egyharmada szintén a kazeinhez kötődik. A kalcium fele kolloidális szervetlen kalcium, harmada pedig kalciumion formában van jelen a tejben. Ezzel szemben a foszfor 40 százaléka kolloidális szervetlen foszfor, tizede lipidekhez kötött míg harmada foszfátion formában található a tejben.(forrás: www.allattenyesztok.hu)

Kalcium: létfontosságú szerepe van a csontok és fogak egészségének megőrzésében, az izom- és idegrendszer optimális működésében, valamint a véralvadási folyamatokban.

Magnézium: szerepet játszik a fehérjék, szénhidrátok, zsírok zavartalan anyagcseréjében, az izom- és idegrendszer-, valamint a szív- és keringési rendszer optimális működésében.

Foszfor: részt vesz az energiatermelő folyamatokban, hozzájárul az erős fogak és csontok kialakulásához.

Fehérje nélkül az immunrendszer és az izmok folyamatos gyengülése kezdődik el a szervezetben.

Fehérje fogyasztás 

A szakértők szerint naponta mindössze 25 g fehérjét kellene magunkhoz vennünk. A fehérjének a teljes étrendnek durván 5-7 százalékát kellene kitennie. Ennek alapját a test felépítésére alapozza. A testünk mindössze 7 százaléka fehérje, 70 százaléka víz, 20 százaléka zsír, 1-2 százaléka vitamin és ásványi anyag, és 0,5-1 százaléka cukor. A Fehérjék építőkövei az aminosavak. Nos ha sokféle zöldséget eszünk, ezekhez az aminosavakhoz mind hozzájutunk. A spenót és más zöldfélék sokkal több aminosavat tartalmaznak (a fehérjék építőköveit), mint a marhasült!

A legtöbb hús 20-25 százalék fehérjét tartalmaz. Az anyatej – mindössze 5 százalék fehérjét tartalmaz egyes források a fehérjetartalmát 1,4-2,2 százalék közé teszik. Normál esetben pedig ez az egyedüli tápanyagforrás egy olyan emberi lény számára, aki gyorsabban nő és fejlődik, mint életének bármely más szakaszában. A természet megmutatja, hogy valójában mennyi fehérje bevitelre van szükségünk, ugyanis az anyatej tükrözi az ember fehérjeszükségletét! (www.lugositas.info)

Fogyasszon valódi magyar tejet!

Igyon családja naponta Farmtejet!