betulart-logo

Egészséges táplálkozás: a tej - A kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a tej számos, a megfelelő növekedéshez, a csontok és a fogak fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot szolgáltat. 
Értékes kalciumforrás, 200 ml a napi javasolt kalciumbevitel egyharmadát fedezi. 


Ezen kívül fontos fehérje, energia, B2 és B12 vitamin, foszfor és jódforrás, továbbá hozzájárul a táplálkozással való B1 vitamin, niacin, folsav, A, D és C vitamin, kálium, magnézium és cink bevitelhez.


A csökkentett zsírtartalmú tejek egészségesebbek?
A tejfogyasztás a különböző európai országokban széles határok között változik. Legtöbbünknek lehetősége nyílik a teljes, a félzsíros és a zsírszegény tejek közül választani (1 táblázat). 
Mivel a tejzsír mintegy fele telített, a csökkentett zsírtartalmú tejre való váltás különösen a sok tejet fogyasztóknál segíthet a telített zsiradék bevitelének korlátozásában.

A zsír koncentrált energiaforrás, ezért a tej zsírtartalmának csökkentése segíthet az energiabevitel csökkentésében. 
A félzsíros tej megközelítőleg a kétharmadát, a zsírszegény pedig csak felét tartalmazza a teljes tej energiatartalmának. Mindamellett a legtöbb egészségügyi szakértő azt ajánlja, hogy a két év alatti gyermekeknek nem kellene csökkentett zsírtalmú tejet fogyasztaniuk, mivel a gyors növekedéshez, és különösen idegrendszerük megfelelő fejlődéséhez szükségük van a koncentrált energiaforrásra. A zsírszegény tejet öt éves korig nem kellene bevezetni.

A zsír eltávolításának csekély hatása

A kalcium, a fehérjék és a legtöbb más tápanyag alig található meg a tejszínben, ezért annak eltávolítása után is a tejben maradnak. Az A-vitamin és egy kevés D-vitamin, mivel zsíroldékonyak, megtalálhatók a tejszínben, ezért a fölözéssel azok is kikerülnek a tejből.
(forrás: http://www.eufic.org)


                                                                                            Fogyasszon valódi magyar tejet!
                                                                                           Igyon családja naponta Farmtejet!

h-80 - 800