betulart-logo

Lukács László, a Tejterméktanács ügyvezetője elmondta, hogy a jövőben,az ágazati marketing program az ismert hungarikumra, a rögös túró népszerűsítésére összpontosít. Ebből a világkülönlegességből az egy főre jutó átlagos évi fogyasztás négy kiló, ami több mint negyedmilliárd liter tejből készül. Emiatt az Európai Bizottságnál kezdeményezik a magyar rögös túró eredetvédelmét. 

Igazi hungarikum, az úgynevezett rögös túró eredetvédelmének előkészítése zajlik. Ez nem kötődik tájegységhez, viszont Magyarországon kívül gyakorlatilag ismeretlen. Elképzelhető, hogy egy másik oltalmi kategóriába kerül majd, azaz „hagyományos különleges termék” lesz, ugyanúgy, mint a szikvíz, vagyis a szódavíz.

Az oltalomszerzés szabályait uniós rendelet rögzíti, a meglehetősen bürokratikus és időigényes procedúra három magyarországi hatósági kör után az Európai Bizottságnál ér véget, jóváhagyással vagy elutasítással. Hasonló, de külön eljárásrendű szisztéma működik a szeszes italoknál (azon belül is elkülönül a borok és az égetett szeszek eredetvédelme). Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy kizárólag a jelentős exportot bonyolító és a külpiacain a vevők körében már ismert termékeket éri meg eredetvédelemmel ellátni. Az uniós oltalom nem a piacszerzést segítő marketingeszköz, hanem inkább egyfajta minőségbiztosítás – közérthető, fogyasztóbarát formában.

„Jelenleg a budapesti téliszalámi, a szegedi (téli)szalámi, a csabai kolbász, a gyulai kolbász, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a gönci kajszibarack, a hajdúsági torma, a makói (vörös)-hagyma, a szőregi rózsatő, az alföldi kamillavirágzat és a magyar szürkemarhahús büszkélkedhet eredetmegjelölési oltalommal. Mindegyikhez tartozik egyedi eredettörténet és olyan fogyasztói előny, amelyet az eredetit választó vevő hajlandó megfizetni. Mint a felsorolásból és az egyes nevekhez kapcsolódó híremlékekből kiderül, az oltalom elsősorban a vásárló számára jelent biztonságot.” – olvasható a Népszabadság Online -  on is.

(felhasznált források: http://www.elelmiszer.hu, http://www.tejtermek.hu , http://nol.hu)