betulart-logo

Kedves Diákok! Indul az iskola, és vele együtt az iskolatej is újra bekerül a mindennapjaitok közé. 

Kedves Szülők, Tanárok! Az iskolatej programok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyerekek egészséges fejlődésével kapcsolatban! Tegyék meg Önök is, hogy felhívják a figyelmüket a tejtermékek fogyasztására. Mert……. 

A tejtermékekben lévő kalcium kulcsfontosságú tápanyag az erős, egészséges csontok képzéséhez. Ezért elengedhetetlen, hogy a kalcium szerepeljen gyermekek étrendjében, különösképpen gyermekkortól serdülőkorig. Az iskolatej programok is ezért olyan elterjedtek, Európában, és hazánkban. Ez biztosítja azt, hogy a gyermekek a legjobb helyzetben legyenek, és a lehető legerősebb csontozattal rendelkezzenek, amikor a felnőttkorba lépnek.

Ez azért annyira fontos, mert tudjuk, hogy a csontok kalciumtartalma igen korán, már a felnőttkor elején csökkenni kezd, aminek következtében nő a csontbetegségek - például a csontritkulás vagy a csontok meggyengülése miatt bekövetkező törések - kialakulásának kockázata.

Lássuk az Európai Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság kalciumbevitelre vonatkozó jelenlegi ajánlásai:

1 és 3 év között: 400 mg kalcium naponta
4 és 6 év között: 450 mg
7 és 10 év között: 550 mg
11 és 17 év között: 1 000 mg

Szemléltessük ezt egy példával is: egy pohár (200 ml) natúr joghurt kb. 275 mg kalciumot tartalmaz.

Jó kalciumforrások a tej és más tejtermékek, mint a joghurt vagy a sajt (ezek közül ajánlatos az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani), de más ételek is, például a zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta. 

Ezenkívül arról se feledkezzen meg, hogy gyermekeket a rendszeres testmozgásra is ösztönöznie kell, az ugyanis szintén létfontosságú a csontok egészsége szempontjából!

(felhasznált forrás: ec.europa.eu)