betulart-logo

Lássuk első lépésként hazánk helyzetét a világpiachoz viszonyítva:

12121
    Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Másodsorban: A nyerstej árának összehasonlítását láthatja az ITT letölthető összehasonlító piaci elemzésben az EU országaiban.

Ezt követően lássuk a nyerstej hazai termelői árának alakulását az alábbi grafikon segítségével:

12122
Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

És nem maradhat ki a piaci helyzetet ismertetve az a tény sem, hogy mennyibe kerül a vásárlónak a boltban a tejtermék, így az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatait bemutatva, hiteles képet tudunk nyújtani Önöknek  a fogyasztói árak alakulásáról.

                  Tejtermékek fogyasztói ára hazánkban
               (8 budapesti üzletlánc kiválasztott üzleteinek átlagára)

                                                                                                                                   2012. 1 – 2 hét.
12123
                                                                                          (forrás: https://pair.aki.gov.hu )

Érdemes, akár az olvasónak is levonni a saját következtetéseket. 

A tejpiac szereplői a fenti adatokat mindennapjaikban élik meg a hazai élelmiszerpiacon.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is felhívta a figyelmet a „Tejágazati tendenciák és kilátások” szeptemberi konferencián arra, a legfontosabb cél a piaci pozíciók megerősítése úgy, hogy az import és az illegális termékforgalom jelentősen visszaszoruljon. Ehhez elengedhetetlen az alapvető élelmiszerek, így a tejtermékek általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése – hangsúlyozta.

Ezen a konferencián a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára is felszólalt, aki elmondta:„Nagy kihívást jelent a tejágazat szereplőinek a jövedelmek stabilizálása, ebben segítségükre lehet a szeptember elsejétől hatályba lépett szakmaközi szervezetekről szóló törvény is. Ez a törvény javítja a termelők alkupozícióit, de célja még a termékfejlesztések és a forgalmazás elősegítése, a piac átláthatóságának javítása, valamint az is, hogy jobb legyen az információáramlás"

( felhasznált források: http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium, www.aki.gov.hu , MOSZ hírlevél, 2012.07,)