betulart-logo

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folyamatosan nyomon követi a hazai, illetve az EU-s tejpiac változásait és működési körében törekszik a szakma és a lakosság korrekt tájékoztatására a tej és tejtermékek értékesítésével valamint az árak alakulásával kapcsolatban.

Ennek keretében már 2012 augusztusában előre jeleztük, hogy 6-9 hónapon belül jelentős keresleti piac alakulhat ki, ami a felvásárlási árak és ennek következtében a fogyasztói árak jelentős emelkedéséhez vezethet. Az akkori figyelemfelhívás beigazolódott, hiszen az augusztusi 79 Ft/kg-os felvásárlási ár decemberre meghaladta a 90 Ft/kg-os árszintet és idén júniusra elérte a 95 Ft/kg-ot. Ehhez igazodóan a Terméktanács Elnöksége legutóbbi ülésén megemelte a tej felvásárlási alapárának éves átlagára vonatkozó prognózisát.

Az EU tejpiacán érzékelhető kereslet mára már nem csak a nyerstej alapanyag vonatkozásában jelentős, hanem egyre inkább megmutatkozik a tejpor és a feldolgozott tejtermékek esetében is. Ennek hátterében elsősorban az előző évinél alacsonyabb EU-s tejtermelési szint, a világpiacon jelentős exportőrnek számító új-zélandi termelés drasztikus visszaesése és a keleti piacok bővülése áll. Ezen tényezők export-szívó hatását felerősíti a Forint árfolyam alakulása is. 

A fentieken túlmenően érvényesül az e-útdíj bevezetése kapcsán megjelenő többletköltségek hatása, valamint az adórendszer és az energiaárak vállalkozásokat sújtó változása is. Fontos tényező az is, hogy az elmúlt időszakban többször tapasztalt szélsőséges időjárási viszonyok esetenként rontják az egyenletes alapanyag ellátás biztonságát.

Olvassa el a Tejtermék Tanács teljes közleményét- ITT!

(felhasznált forrás: tejtermek.hu)